REKLAMA [B] - Serwis Rowerowy
Reklama [A] - E-cho - 2020
Reklama [J] - GBS BANK
Finał konkursu ''Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów''. Wyróżeniono barlinian.

Podczas tegorocznego Pikniku nad Odrą poznaliśmy najlepsze regionalne potrawy i produkty Pomorza Zachodniego, które powalczą we wrześniu o prestiżową kulinarną „Perłę”. Za nami wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

To konkurs organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną odbywa się już po raz XIX. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W finale najlepsze dania i produkty nagradzane są kulinarnymi „Perłami”.

– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują. Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno – mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, który 11 maja 2019 r. spotkał się z uczestnikami regionalnego finału.

W tym roku do nagrody „Perła 2019” nominowano z woj. zachodniopomorskiego następujące produkty:
• Polędwica Swojska Świdwińska – Danuta i Wiesław Szymurscy;
• Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung;
• Polski Łosoś Jurajski – Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda;
• Chleb morski z Bobolic – GS SCH w Bobolicach;
• Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia;
• Pierogi z płuckami i kapustą – Justyna Urbanowicz.

W kategorii danie nominację otrzymał kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z białą kiełbasą i śliwką oraz pstrąg z serem krowietta w kapuście włoskiej z czarną soczewicą i glazurowanymi burakami przygotowany przez Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych, za które odpowiadają urzędy marszałkowskie i ośrodki doradztwa rolniczego – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne. Poznajemy też nominacje do kulinarnej „Perły”.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu. Wyniki tej części ogłaszane są podczas targów „Smaki Regionów”.

Tegorocznymi laureatami wojewódzkiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, za który odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zostali:

Produkt regionalny:

Produkty pochodzenia zwierzęcego:
Nagrody:
• przetwory mięsne: Justyna i Roman Kaweccy za faszerowany udziec z dzika
• przetwory rybne: KGW Kreatywne Wtorki w Dołujach – Barbara Ciechanowicz za paprykarz przygraniczny na grzance
• przetwory mleczne: Gospodarstwo Ekologiczne Frykas Cezary i Edyta Szczupak za twaróg krowi marwicki
• miody: Pasieka z Pasją Paweł Hawran za miód gryczany nierozgrzewany
Wyróżnienia:
• Ewa Rzepnikowska za udziec indyczy wędzony
• Norbert Dobrosiewicz za pasztet z jagnięciny
• Michał Szugalski, Zakład Przetwórstwa Spożywczego za metkę bobolicką
• Grzegorz Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne Kószka za miód gryczany
• Pasieka Miody Puszczy Barlineckiej, Maria i Jan Kołosowscy za miód lipowy

Produkty pochodzenia roślinnego:
Nagrody:
• przetwory owocowe: Władysława Lach-Sitarska za marmoladę z rabarbaru
• przetwory warzywne: Kamila Guzik za ogórki kiszone
• produkty zbożowe: Krzysztof Kądziela Piekarnia-Cukiernia „Miś” za chleb Kwaśnik
• wybory cukiernicze: Koszalińska Manufaktura Słodyczy „Cuksik” Magdalena Jagoda i Anna Piasecka-Puciato za krówkę koszalińską
Wyróżnienia:
• Magdalena Olszańska za olej rzepakowy tłoczony na zimno
• Szczecińska Manufaktura Czekolady „Oderro” Alicja Kowalska za czekoladowe historie

Napoje regionalne:
Nagrody:
• Napoje bezalkoholowe: Sady Rajewscy Karolina Rajewska za sok jabłkowy FFC 100%
• Napoje alkoholowe: Dziki Miód Anna i Krzysztof Piwowar za trójniak tradycyjny
Wyróżnienia:
• Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za syrop z malin

Inne produkty regionalne:
Nagrody:
• Paulina Jaskólska za zakwas grzybowy

Potrawy:
Nagrody:
• Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
• Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie

Źródło: WZP

15-05-2019 Redakcja

Portal eBarlinek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy - są one niezależnymi opiniami czytelników portalu. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy zawierających: wulgaryzmy, treści rasistowskie, treści nie związane z tematem, linki, reklamy, "trolling", obrażające innych czytelników i instytucje. Czytelnik ponosi odpowiedzialność za treść wypowiedzi i zobowiązuje się do nie wprowadzania do systemu wypowiedzi niezgodnych z Polskim Prawem i normami obyczajowymi.

Dodaj komentarz

R EK L A M A

Prosto z galerii

Barlinek, Polska
Reklama [C]
Reklama [C] - Meble BRW
Reklama [D]
Reklama [C] - PW. JANEX
Reklama [D1]
Reklama [D1] - Gryf Stone
Reklama [E]

Restauracja w Barlinku Strzelecka 18 pos...
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Eko-Anwa,...
Dom o powierzchni 100m2 oddany do użytku...
Oczekujemy: • Minimum rocznego doświadc...
Działka położona w cichej i malowniczej ...
Zapraszam na sesje zdjęciowe.Chętnie uwi...
Kupię kawalerkę (mieszkanie) w Barlinku...
Reklama [F]
Reklama [F] - MARAL BHP ®

Sondujemy

Jakie rozwiązania powinny być zastosowane na przejściach dla pieszych na ul. Niepodległości przy Rynku w celu poprawy ich bezpieczeństwa?

Przejścia dla pieszych na ul. Niepodległości przy Rynku są bezpieczne, a obecnie zastosowane rozwiązania są wystarczające i nie potrzeba ich zmiany.
Należy zastosować wyniesienia przejść aby spowolnić przejazd przez pasy.
Należy zastosować dodatkowe oświetlenie przejść dla pieszych.
Należy zastosować aktywne podświetlenie przejść dla pieszych. Aktywne podświetlenie przejścia dla pieszych polega na tym, że pieszy, który zbliża się do takiego przejścia, jest w pewnej odległości wykrywany przez czujnik i wtedy przejście uruchamia dodatk
Reklama [G1]
Reklama [G1] - VIVIAMO
Reklama [G2]
Reklama [G2] - DJ Pitersound
Reklama [G3]
Reklama [G3] - Meble design
Reklama [G4]
Reklama [G4] Carlstahl
Reklama [G5]
Reklama [G5] - STARA GALERIA
Reklama [G6]
Reklama [G6] - ABS
Reklama [G7]
Reklama [G7] - Pomoc drogowa
Reklama [G8]
Reklama [G8] - VIRTUALNETIA.PL
Reklama [G10]
Reklama [G10] - MEBLE-4YOU.PL
Reklama [G11]
Reklama [G11] - USŁUGI BHP
Reklama [G12]
Reklama [G12] - Cudeńka Nikola Burzyńska
Reklama [G13]

Ostatnie komentarze

Firmy

Helowe Barlinek - Party shop, balony z helem, art. dekoracyjne n...

Helowe Barlinek to miejsce, w którym zaopatrzysz się w artykuły z szeroko pojętej branży artykułów dekoracyjnych. Specjalizujemy...

PRACOWNIA PSYCHOLOGICZNA, Marlena Mazukiewicz

Oferta naszej Pracowni Psychologicznej obejmuje zakres szeroko rozumianego orzecznictwa pracy i psychologii transportu. Posiadam...

Kancelaria Radcy Prawnego Beata Tyszkiewicz - Obst LL.M.

Porady prawne na terenie województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego. Kancelaria znajduje się w Pełczycach. Radca Prawny Beata...

Najczęściej czytane

Akcja CBŚP na 1-go Maja. [Aktualizacja 21:20]

Akcja CBŚP na 1-go Maja. [Aktual...

Około godziny 18 na ulicy 1-go M...

Postępują prace przy budowie ul. Zielnej

Postępują prace przy budowie ul....

19 maja rozpoczęły się prace zwi...

68 kandydatów do Rady Miasta. Pełna lista.

68 kandydatów do Rady Miasta. Pe...

21 października 2018 roku odbędą...

Tragiczny wypadek na drodze do Krzynki.

Tragiczny wypadek na drodze do K...

Do kolejnego dziś wypadku doszło...

Tragiczny wypadek w Wierzchnie. Auto uderzyło w drzewo. Nie żyje młoda kobieta.

Tragiczny wypadek w Wierzchnie. ...

Do wypadku doszło około godziny ...